دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 تير 1400 - 00:09
پایش آزاد در عمل/۱۴ در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

ورود دانشجویان به حل مسئله صنعت | ۷۳ پروژه از نظام موضوعات برنامه علمی ذوب آهن اخذ شد

۴۰ عنوان پایان‌نامه تحصیلات تکمیلی در برنامه علمی ذوب آهن پایان‌یافته و یا در حال انجام هستندرئیس دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مستقل نجف‌آباد گفت: تاکنون تعداد ۵۸ عنوان پروژه کارشناسی ارشد و ۱۵ عنوان پروژه دکتری در قالب نظام موضوعات برنامه علمی ذوب آهن توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی اخذ شده است.
کد خبر : 591004
مهدی صالحی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، داوود دهقانی محمودآباد؛ مراسم رونمایی از طرح پایش آزاد (پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی) با هدف توسعه پایدار تحقیق و توسعه به‌منظور شناسایی و رفع چالش‌های کشور، اوایل آذر ۹۷ با حضور مسئولان عالی دانشگاه و جمعی از معاونان و مدیران در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.


طرح پایش آزاد ابتدا، کار خود را با ۹ برنامه علمی آغاز کرد و در ادامه تعداد برنامه‌های علمی این طرح به ۵۴ برنامه ارتقا یافت. در مدت اجرای فاز اول این طرح، ۱۱۲ استاد، ۱۵۵ دانشجو و ۱۷۴ پژوهشگر به سامانه پژوهشیار مراجعه و موضوعات خود را انتخاب کردند. این در حالی است که صنعتگران و متخصصان در حوزه‌های مختلف کاری می‌توانند در قالب مشاور مهارتی طبق مفاد بخشنامه تشویقی پایش، در کنار استادان دانشگاه به‌ عنوان استاد مشاور به دانشجویان و پژوهشگران کمک کنند. دانشجویان و پژوهشگران هم می‌توانند با مراجعه به این سامانه از بین هزاران عنوان موضوع تحقیقاتی در حوزه‌های مختلف که در قالب چندهزار برنامه پژوهشی ارائه می‌شود، موضوع پایان‌نامه خود را انتخاب کنند.


واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی هر استان در ادامه اجرای این طرح با همکاری دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه موضوعات محوری خود را برای طرح پایش آزاد مشخص کردند به‌عنوان مثال یزد در منسوجات، تبریز در کفش و چرم ، مدیریت محیط زیست دریاچه ارومیه، گیلان در گردشگری، کرج در فلزات کمیاب و گران‌بها و ... به عنوان واحدهای پیشرو مطرح شدند؛ اما دانشگاه آزاد اسلامی استان‌های سراسر کشور در طرح پایش ملزم هستند برنامه علمی خود را براساس مزیت‌محوری، تعداد هیئت علمی و سایر ظرفیت‌های موجود در هر استان آماده کرده و با تشکیل شورای راهبری در شناسایی و رفع چالش‌های کشور کمک کنند.


در طرح پایش آزاد که اکنون دو سال و نیم از رونمایی آن می‌گذرد،  در این راستا و در دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجف‌آباد برنامه علمی «ذوب‌آهن» تصویب شده و چالش‌ها و نظام موضوعات آن در دست تدوین و بررسی است.




بیشتر بخوانید:


پیاده‌سازی زندگی هوشمند در دانشگاه‌ها؛ ایده‌ای به نفع دولت در پروژه‌های شهری و صنعتی


میزبانی «سامانه پژوهشیار» از سردار دل‌ها


«پایش آزاد» پنجه در پنجه «حاشیه‌نشینی»


شناسایی ۳‌ هزار چالش در برنامه علمی «مدیریت حوزه آبخیز دریاچه ارومیه»


سردار دل‌ها از طرح «پایش آزاد» چقدر سهم دارد؟


شناسایی و تدوین ۴ چالش در برنامه علمی «سیل و بازسازی پس از آن»


تدوین بیش از ۸۳۰ زمینه پژوهشی در برنامه علمی «فلزات کمیاب و گرانبها»


ورود «پایش آزاد» به مسئله آب و انرژی دامنه سبلان


۶ چالش نظام موضوعات برنامه علمی توسعه گردشگری چیست؟


شناسایی ۶ چالش در برنامه علمی «مدیریت بحران سیل در بخش کشاورزی»




خبرنگار خبرگزاری آنا به‌منظور تشریح فعالیت‌ها و اهداف اجرای طرح پایش و چالش‌ها و نظام موضوعات تدوین‌شده در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد با هادی صالحی رئیس دبیرخانه برنامه علمی این دانشگاه گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


صالحی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در تعریفی از طرح «پایش آزاد» اظهار کرد: با توجه به اهمیت مقوله تجاری‌سازی پژوهش‌های دانشگاهی،  ایجاد ارتباط مؤثر و مستمر میان مراکز صنعتی و اجرایی با مراکز تحقیقاتی اهمیت قابل توجهی دارد.


ایجاد ارتباط مؤثر و نظام‌مند میان دانشگاه و صنعت و حل مشکلات صنایع


وی افزود: طرح پایش آزاد یا پژوهش‌های اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی، گامی در راستای تقویت حلقه ارتباطی میان دانشگاه و صنعت است، در این طرح که به ابتکار دانشگاه پایه‌ریزی شده است، چالش‌ها و گلوگاه‌های صنعتی شناسایی شده و در یک برنامه مدون به مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی معرفی می‌شوند.


رئیس دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد بیان کرد: ایجاد ارتباط مؤثر و نظام‌مند میان دانشگاه و صنعت و حل مشکلات صنایع، هدف اصلی طرح پایش به شمار می‌رود.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد درباره اینکه طرح پایش چگونه می‌تواند به کاربردی شدن پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان برای حل مسائل کشور کمک کند، مطرح کرد: در طرح پایش و در گام نخست، صنایع مشکلات و چالش‌های عملیاتی خود را معرفی می‌کنند و با توجه به تفاوت ساختار، ادبیات، الزامات و فرآیندهای صنعت و دانشگاه لازم است تا این چالش‌ها پردازش شده و به قالب‌های مطلوب پژوهشی تبدیل شود.


صالحی گفت: این کار و فرایند توسط دبیرخانه‌های استانی و در تعامل مستمر با صنعت مربوط انجام می‌شود و موضوعات کلان به زیرموضوعات شکسته شده و به‌صورت دسته‌بندی بر اساس رشته‌های دانشگاهی در سامانه پژوهشیار ارائه می‌شوند و در چنین بستری، هدایت پایان‌نامه‌های دانشجویی به سوی مشکلات جاری کشور را تسهیل می‌کنند.


وی درباره برنامه­‌ علمی مصوب دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در طرح پایش اظهار کرد: این واحد دانشگاهی یکی از واحدهای پیشگام در پیاده‌سازی طرح پایش بوده است، تفاهم‌نامه همکاری مشترک این دانشگاه و شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان اسفند ۱۳۹۷ منعقد شد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: پس از تشکیل تیم‌های مشترک با ذوب‌آهن، بیشتر مراکز تحقیقاتی این واحد دانشگاهی مشتمل بر مرکز تحقیقات مواد پیشرفته، مرکز تحقیقات فناوری‌های نوین ساخت و تولید، مرکز تحقیقات ریزشبکه‌های هوشمند، مرکز تحقیقات کلان‌داده، مرکز تحقیقات محیط‌زیست انسانی و توسعه پایدار، مرکز تحقیقات هوا فضا و تبدیل انرژی و مرکز تحقیقات پردازش دیجیتال و بینایی ماشین همکاری فعال خود را با دبیرخانه پایش آغاز کردند.


صالحی گفت: جلسات منظم و متعدد میان تیم دانشگاه و مدیریت‌های زیرمجموعه ذوب‌آهن و تلاش بی‌وقفه اعضای دبیرخانه منجر به تهیه پیش‌نویس اولیه نظام موضوعات ذوب‌آهن اصفهان شد.


چالش‌های اصلی صنعت ذوب‌ آهن و ارائه ۵۵۲ زمینه پژوهشی


وی ابراز کرد: جلسات داوری نظام موضوعات شهریور تا آذر ۱۳۹۸ برگزار شد و نظام موضوعات مورد نقد، بازنگری و اصلاح قرار گرفت و بلافاصله در سامانه پژوهشیار دانشگاه آزاد اسلامی بارگذاری شده و در اختیار دانشجویان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت.


رئیس دبیرخانه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجف‌آباد درباره چالش‌هایی که مطابق با نیاز، اسناد بالادستی کشور و صنایع احصا شده و نظام موضوعاتی که تدوین شده توضیح داد و افزود: توسعه ناکافی تولیدات صنعت فولاد در ذوب آهن اصفهان، شکاف فرآیندها و رویه‌های جاری با فناوری‌های نوین تولید فولاد دنیا در شرکت سهامی ذوب‌آهن، هزینه بالای انرژی و آب در ذوب‌آهن اصفهان چالش نخست، دوم و سوم بود و آلاینده‌های محیط زیستی ناشی از فعالیت ذوب آهن اصفهان از دیگر چالش‌های اصلی صنعت ذوب‌ آهن بود که شناسایی و تعداد ۵۵۲ زمینه پژوهشی مرتبط با ۱۲ رشته دانشگاهی در این نظام موضوعات ارائه شد.


صالحی درباره میزان استقبال استادان و دانشجویان برای اخذ پروپوزال‌ با عنوان‌های ذیل برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد به آنا گفت: تاکنون تعداد ۵۸ عنوان پروژه کارشناسی ارشد، ۱۵ عنوان پروژه دکتری در قالب نظام موضوعات پایش ذوب آهن اخذ شده است که از این تعداد، حدود ۴۰ عنوان پایان‌نامه تحصیلات تکمیلی پایان‌یافته و یا در حال انجام هستند.


برگزاری همایشی علمی مرتبط با برنامه علمی ذوب آهن


وی بیان کرد: در راستای اجرایی‌کردن طرح پایش ذوب‌آهن، تفاهم‌نامه‌ای میان دانشگاه آزاد اسلامی و شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان، اسفند ۱۳۹۷ منعقد شد و همکاری‌های متعدد پژوهشی و آموزشی در زمینه‌های پشتیبانی و حمایت پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی مورد نیاز توسط صنعت، مشارکت مؤثر و مستمر شرکت با دانشگاه در زمینه انتقال دانش فنی، تبدیل ایده به محصول و تجاری‌سازی، عقد قرارداد باز سقف‌دار  به‌منظور تسریع در روند عقد قرارداد و اجرای پروژه‌های تحقیقاتی مورد نیاز شرکت، استفاده متقابل از امکانات کارگاهی و آزمایشگاهی دو طرف، ظرفیت‌سازی شرکت برای دوره‌های کارآموزی، کارورزی  و فرصت‌های مطالعاتی، بسترسازی برای فعالیت‌های مشترک علمی مانند برگزاری سمینار، چاپ مقالات علمی و دوره‌های آموزشی ازجمله موارد در این تفاهم‌نامه پیش‌بینی شده است.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد درباره فعالیت تحقیقاتی، کتاب، ترجمه، تألیف، همایش یا وبینار علمی منطبق با برنامه‌های علمی این واحد دانشگاهی بیان کرد: همایشی علمی مرتبط با برنامه علمی ذوب آهن در ماه‌های آتی برگزار خواهد شد. این همایش با همکاری دبیرخانه نظام پایش ذوب آهن، دبیرخانه مرکزی پایش آزاد و شرکت سهامی ذوب آهن برگزار می‌شود که ارائه موضوعات علمی مورد مطالعه در پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان نیز  بخشی از برنامه همایش است.


انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب